ENGLISH VERSION

Kristály Dental


Minden jog fenntartva.

A weboldal
tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.

Publikációink

Dandie dinmont terrier, a mágikus filozófus

Erről a különleges, megragadóan kedves és bátor kutyafajtáról Walter Scott, Guy Mannering című regényében olvashatunk először (1814).
Korábbi írásos emlékek is vannak, amelyekben szó van "só-bors" és "mustár" terrierekről, de igazán ez a regény tette ismertté a fajtát a világon. Anglia és Skócia partvidékein éltek a mai dandiek ősei, e kissé zord éghajlatú és barátságtalan vidéke. Kisebb emlősök vadászatára használták őket. Bátor, félelmet nem ismerő, rendkívül értelmes, okos kutyák.
Régebbi írásokban kutatva tudhatjuk meg, hogy a dandie dinmont terrier több fajta keresztezéséből jött létre. H. Walsh azt a nézetet vallja, hogy egy durva szőrű border terrier és tacskó keveréke, sőt - véleménye szerint - skót terrier vére is folyik benne.("Hunde der britischen Insel", 1882.)
D.J. Thompson ("Die Hunde von Schottland", 1891.) állítása szerint, bedlington terrier és tacskó keresztezése a dandie. Mint látjuk, különböző nézetek és álláspontok vannak, melyek a dandie különlegességét támasztják alá. Véleményem szerint, ha valóban igaz, hogy ezen fajták keresztezésével született e fajta, akkor állítom, hogy csak a jó és kiemelkedő tulajdonságokat örökölte. Ezért utólag is gratulálhatunk és csak elismeréssel gondolhatunk az ősdandiek tenyésztőire! Érdekesség még, hogy régi képeslapokon, cigarettás dobozokon és bélyegeken is találhatunk

Milyen is a dandie?

Az első megkapó látvány a hatalmas, barna, meleg szem. Ezek a szemek bizalmat, szeretetet és erőt sugároznak. Szemeit kiemeli a fején található ún. "bóbita". Ez a szőr könnyű, selymes és mindig világosabb a test szőrzeténél. Teste hosszúkás, nagyon izmos. Farka hosszú, zászlós. Lábai rövidek, ennek ellenére nagyon gyors mozgású. Két színváltozata van, az ún. "mustár" és a "só-bors". Szőrzetét kemény fedőszőrzet és puha aljszőrzet alkotja, optimális hossza 5 cm.
Nagy "lelke" van! A család minden tagjához ragaszkodik. Játékra mindig kapható, de nem izgága fajta, mint általában a terrierek. Kivételes képessége és tulajdonsága, hogy azonnal reagál a gazda, a család hangulatára, úgymond "veszi az adást". Nyugodt, kiegyensúlyozott, ugyanakkor éber, jó jelzőkutya. Viszonylag kis testű, de hangja mély és öblös.

Tartása és gondozása egyszerű, nem eszik sokat. Szereti a változatosságot, a gyümölcsöt, zöldséget. Szeret kéregetni, ezért túlhizlalni nem szabad. Rendszeresen kell trimmelni, szemeit naponta áttörölgetni, mert általában könnyezik. Fürdetni ritkán kell, általában nincs kutyaszaga.
Betegségeknek jól ellenálló, természetesen rendszeresen meg kell kapnia az oltásokat. A fajtára jellemző betegség a tacskóbénulás. Hosszú teste miatt ne lépcsőzzön sokat! Lakásban, kertben egyaránt tartható.
Napjainkban a dandie a népszerüségi listán egyre feljebb lép. Angliában, Hollandiában, Németországban, Franciaországban és Finnországban nagyon népszerű! Színvonalas állományáról tudok beszámolni Ausztriából Gabriella Grimas "von Babenger See" kennelje, Németországban a Rosenbaum házaspár "German Dandie" kennelje és Irmgard Riecj "Piper" kennelje, Finnországból Eeva Lindblom és Lena Glans "Marfidal" és "Soft Idea's" kennelje képvisel kiemelkedő minőséget.

Magyarországon eddig kb. 30 dandie született, de sajnos többségük külföldre került. Jó lenne, ha a kiállításokon is többet találkozhatnánk velük, mert manapság csak elvétve látni egy-egy példányt.
Kutyát egy életre választ az ember, ismerjék meg ezt a fajtát és ha jól átgondolva egy dandiet választanak, biztosan nem csalódnak benne.

Benkő Benedekné