ENGLISH VERSION

Kristály Dental

Minden jog fenntartva.

A weboldal
tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.

Publikációink

Kutyakereskedem itthon és világszerte

 

Szomorú aktualitása van ennek a levélnek.

Olvasván Csurgai Brigitta esetét, nekem is vannak szomorú tapasztalataim, ill. sajnos nagy gyakorlatom hogyan kell és lehet kivédeni a gyanús helyzeteket.

Dandie Dinmont Terrier kiskutyákat tenyésztek 10 éve. A fajta rendkívül ritka itthon és külföldön. Ennek számos oka van hogy miért, DE az biztos hogy a Dandie-tenyésztők maximálisan igyekeznek kiszűrni a gyanús érdeklődőt és utánajárnak és kérdeznek minden aprónak tűnő részletig.

Sokat tanultam Tőlük és szeretnék ajánlani néhány dolgot, amivel csökkenteni lehet annak veszélyét, hogy kiskutyáink kereskedő és szaporító kezébe kerüljenek.

Én kiskutyát csak 10 hét után adok, és a leendő gazdinak meg kell, meg illik minket látogatnia a 10 hét leforgása alatt. Kölcsönös szimpátia esetén létrejön közöttünk egy megállapodás. Természetesen a kiskutya elvitelekor szerződést írunk, ami persze nem ad teljes garanciát.

Ha külföldi érdeklődöm van, akkor hosszabb emailezés és telefonálásos "ismerkedés" zajlik. Tudnom kell hogy a kiskutya hova, kihez kerül, hol fogják tartani, hajlandó-e folyamatos kapcsolattartásra. A kiskutyáért személyesen kell eljönni!!! Ez nagyon fontos!!!

Ha kereskedő vagy szaporító hív, általában több kutyát szeretne,- ez már eleve gyanús és rá szoktam kérdezni, hogy üzletszerűen akar-e foglalkozni a fajtával? Ekkor egyszerű a dolog, mert az egész tárgytalanná válik, ha nem vallja be, akkor tovább folyik a kérdezz-felelek. pl. jó ötletnek tartom egy ivartalanított kutya felajánlását. Ilyen állatot biztosan nem szeretne, ha a szándékai "bűnösek".

Sok kereskedő manapság Amerikába szervez exportot.

Ha valaki próbál információt szerezni, akkor megdöbben, hogy pl. Amerikában is mi folyik. Intenzív kutyagyártás az úgynevezett Puppy Miller-ekben.

Minden államban található számtalan ilyen hely, ahol enni és inni kapnak a kutyák,- fedeztetve vannak minden tüzeléskor, ha túléli a szülést szerencséje van, ha beteg lesz nem kap megfelelő kezelést és gondoskodást. Az idő és anyagi ráfordítás minimális, hogy minél nagyobb profitot tudjanak ott is produkálni.

Felfutóban van sajnos e tekintetben napjainkban Oroszország és Ukrajna is.

Vevő érdeklődésekor nem tudom eléggé hangsúlyozni, az alapos kikérdezést, természetesen megmagyarázom, hogy ne vegye tolakodásnak, és meg kell értse, hogy a kiskutya érdekében muszáj bizonyos információkat megkapnom. Ha ezt megérti, akkor biztosra vehetjük, hogy felelősségteljes érdeklődőnk van, ha nem érti meg, akkor nem is érdemel tőlünk kutyát,- nekem ez a véleményem.

Vigyázzunk a trükkökre. Vannak csoda megható történetek, amiket el akarnak hitetni velünk és szinte kicsalni a kis állatot. Személyit, útlevelet mindenképpen el kell kérni, és akármilyen szomorúan hangzik, először mindenki "gyanús".

Ezt azért tartom szomorúnak, mert az emberi bizalom, hit a másik emberben az egyik legfontosabb emberi tulajdonság. Sajnos ezt manapság már óvatosan kell kezelnünk.

Nagyon jó ötletnek tartom a Kutyában ezt a Fórumot, ahol mindenki elmondhatja véleményét, tapasztalatait, ötleteit a kutyagyártás és kutyakereskedelemmel kapcsolatban.

Láthatjuk, szinte minden héten van valami híradás, hogy a határnál több tucat kutya és macskakölyök exportja zajlik. Illegális, még ha van engedély, oltások és papírok. Legtöbbször ugyanis minden hamis. Ez a kereskedelem csak a gátlástalan pénzszerzés miatt tud működni. Szerencsétlen állatok fele elpusztul a cél előtt és teljes hazugság, az hogy ezek a kutyák és cicák szerető gazdikhoz jutnak a határon túl.

Pet shopokba kerülnek vagy rendelésre a kutya-macska szaporítókhoz. És persze legtöbbje betegen kerül új gazdájához,- ami által persze ismét megszégyenítik a magyar kutyások hírnevét a világban.

Tudnia kell mindenkinek, hogy ezen állatok sorsát soha, senki nem tudja követni, hova kihez kerültek, túlélték-e az utazás minden bonyodalmát a szűk ketrecekben összezsúfolva, étlen -szomjan?

Mindezek ellenére én nem adom fel a hitemet és bizalmamat az emberekben.

Óvatos és gyanakvó lettem, ez igaz. De mégis hiszem, hogy a becsületes tenyésztők a MEOE-val közösen tudnak harcolni a szaporítók és kutyakereskedők ellen. A MEOE hasson odáig például, hogy a kiállítások bejáratánál és környékén TILTSA meg a kutyaárusítást. Szégyenteljes dolog látni, hogy szerencsétlen állatokat a 30 fokos melegben az autók csomagtartójából árulják a naiv érdeklődőknek. Sehol nem láttam még ilyet a világon, csak itthon.

Szégyellem magam, pláne a sok külföldi kiállítótársam előtt, akik szintén értetlenül szemlélik, hogy mi zajlik itt?

Ez is komoly lépés lenne a kulturáltabb kutyatartás és tenyésztés elérése érdekében.

Remélve, hogy néhány gondolatébresztő dolgot sikerült leírnom, és együtt tovább tudunk tenni annak érdekében, hogy mi, Emberek méltóak legyünk elhitetni még mindig a Kutyákkal hogy Ők a legjobb barátaink!

2006.febr.14.Vértestolna Üdvözlettel: Benkőné Kovács Zsuzsa

Dandie Dinmont Terrier tenyésztő

 

/ A MEOE által rendezett kiállítások területén kutyakölyköket árusítani tilos! A rendező szervezet területén kívüli árusítást csak úgy lehet megszüntetni, ha a rendezők értesítik az önkormányzatot, és kérik ennek megtiltását és felügyeletét, hogy ezek a "kutyaárusok" ne tudják lejáratni a rendezvényt. A szerk./

Cikken kívüli gondolatom: hát akkor tegyék ezt!!!!! A rendező szervezet és MEOE szorosan összefügg, tehát intézkedjenek és értesítsék az önkormányzatot! Mire várunk?

Ha mi kutyások nem lépünk és teszünk meg fontos lépéseket, akkor cikkezhetünk oda-vissza.


2006 április A Kutya újság