ENGLISH VERSION

Kristály Dental
Minden jog fenntartva.

A weboldal
tartalmának másodközlése, felhasználása csak a jogtulajdonos engedélyével lehetséges.
Dandie Dinmont Terrier Standard - németül, angolul

Származási ország: Nagy-Britannia, Skócia
FCI besorolás: III. fajtacsoport

Használati érték: eredetileg munkakutyának tenyésztették, ma kedvtelésből tartott, igen jó jelzőkutya.

Általános megjelenés: Alacsony, hosszú testű, hátvonalán görbülettel. A nagy fejnek, melyet különleges, lágyszőrből álló un. bóbita borít, mindig arányosnak kell lennie a kutya testéhez viszonyítva. A nagy sötét és kerek szemek kedvességet és okosságot sugároznak. Erős, izmos, mozgékony testét, szablya alakú farkát meglehetősen erős, dupla szőrzet borítja.

Fej: Erős és nagy, a koponya széles, mely a szemek fele vékonyodik. Könnyű, selymes szőrrel borított -ez az un. bóbita. Az orrhát szőrtelen, az orrtükör fekete.

Szemek:
A szemek sötét, mogyoróbarna színűek, kerek, egymástól távol és mélyen ülők, de nem kidülledők. Intelligenciát, kedvességet, méltóságot sugároznak.

Fülek: Lelógó, hátul tűzött. Fülhossz kb. 7.5-10 cm: Jellegzetes bojtocskája van, melyet a kozmetikus alakít ki.

Fogak, harapás: A fogak nagyon erősek és nagyok. Szabályos, ollós harapás.

Nyak: Nagyon izmos, erőt sugároz.

Testfelépítés: A test hosszú, erős, mély, jól fejlett mellkassal. A hát a marnál mélyebb, ágyéknál domború. A lábak izmosak, a hátsó lábak kicsit hosszabbak az elsőknél, erős csontozatúak. A mancsok kerekek, jól párnázottak. Lapos és természetellenes mancs nem kívánatos. Ideális marmagassága 20-28 cm. Hossza 2.5-5 cm-el kevesebb, mint a marmagasság kétszerese. Ideális súlya 8 -12 kg között van. Erős felépítésű, jó csontozatú, jól izmolt kutya benyomását kelti.

Farok: Ívelt, szablya alakú. A faroktőnél vastagabb. Sem csavart, sem görbe nem lehet. Izgatott állapotban a farokvéget függőlegesen tartja, normál állapotban vidáman, egy picivel a felső vonal felett.

Szőrzet: Fontos ismertetőjegye a fajtának.

Dupla szőr: könnyű aljszőrzete és kemény fedőszőrzete van. A fedőszőr nem drótszőrű tapintású.

Színe: só-bors: a sötét feketétől az ezüst szürkéig változhat, a dús bóbita ezüstfehér.
mustár: a vöröses barnától a búza szőkéig, a dús bóbita krém-fehér színű.

Mozgás: Erőteljes, folyamatos és szabad mozgás, mely könnyű benyomást kelt. Merev, keresztező, ugrabugráló járás súlyos hiba.

Természete: Extra intelligens, bátor, határozott, jó jelzőkutya. Ragaszkodó, kedves, sok szeretetet adó és váró családi kutya.